Friday, 31 January 2025

YEE SANG VERSI CINA MALAYSIA

 
Bagi masyarakat Cina di negara ini, sambutan Tahun Baru Cina dilihat seolah-olah tidak lengkap tanpa hidangan yee sang yang menjadi penyeri buat setiap acara makan besar.
 
Dengan campuran hirisan sayur-sayuran seperti lobak merah dan lobak putih, halia, kepingan ikan mentah serta kekacang yang ditumbuk, ditambah pula dengan sos plum dan jus limau, menjadikannya begitu menyelerakan bagi sesiapa sahaja yang bertuah dapat menikmatinya.
 
Walaupun yee sang dikatakan bermula di tanah besar China, yee sang versi Malaysia sangat berbeza dengan versi China kuno daripada segi bahan, cara menghias dan cara memakannya.
 
Persamaannya dengan yee sang moden adalah dari segi ikan mentahnya sahaja, manakala bahan-bahan lain dan cara menghias tidak sama dengan yee sang versi China kuno.
 
Malah, cara memakannya dan melambung yee sang, tidak dipraktikkan sama sekali pada masa China kuno.
 
Inti yee sang biasanya terdiri daripada bahan-bahan seperti ikan mentah (salmon), hirisan sayur-sayuran seperti lobak merah, lobak putih, bijan, kekacang yang ditumbuk, halia, buah abung, jus limau, serbuk lima rempah dan keropok rangup.
 
Kesemua inti tersebut akan disusun secara rapi di atas sebuah pinggan bulat. Sebelum proses menggaul yee sang dimulakan, sos plum yang mempunyai rasa masam dan manis akan dituang dan disusuli dengan tindakan memerah jus limau pada ikan mentah bertujuan untuk mengelakkan kemasukan bakteria selain menyedapkan rasa ikan itu.
 
Selepas sos dituang, tibalah detik yang dinanti-nantikan oleh semua iaitu proses menggaul yee sang, yang mempunyai cara yang tersendiri kerana semua intinya akan digaulkan bersama secara agresif menggunakan penyepit oleh mereka yang berkumpul di sekeliling meja bulat.
 
Yee sang boleh disediakan dalam pelbagai bentuk tidak hanya terhad kepada sayur-sayuran dan ikan salmon mentah sahaja. Ada yee sang versi vegetarian dan tidak kurang juga ada yee sang yang seakan-akan rojak buah.

No comments:

Post a Comment