Kupang atau juga dikenali
siput sudu merupakan sejenis famili kerang-kerangan dwicangkerang yang
boleh dimakan. Kupang boleh dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan
sungai. Kupang juga ditemui di kawasan pasang surut di pinggir laut.
Kupang merupakan sejenis siput (mollusk)
yang mempunyai bentuk bulat dan bujur tirus di bahagian hujung kulitnya. Kulit
kupang yang keras akan melindungi isi dari cacat atau dimakan oleh ikan dewasa.
Kulit kupang berwarna hijau gelap (hijau
lumut) dan berjalur hijau muda di bahagian tepinya. Kupang mempunyai isi lembut
dan berwarna oren kekuningan dan berasa liat ketika mentah.
Kupang sesuai dimasak lemak
bersama serai, digoreng sambal tumis, masak merah, dibakar dan sebagainya.
Selain diperoleh secara semula
jadi, kupang juga boleh diternak. Penternakan kupang merupakan satu aktiviti akuakultur
yang menarik minat beberapa nelayan di Malaysia terutama di Johor, Melaka dan Negeri
Sembilan.
Terdapat 3 jenis varieti kupang yang biasa
diternak iaitu Pteriomorpha spp untuk ternakan air
laut, Palaeoheterodonta spp untuk ternakan air tawar
dan Heterodonta spp sejenis Kupang Zebra.
Penternakan kupang ini adalah suatu
perkembangan yang amat positif atas dua perkara yang penting. Selain ia dapat
menyuntik sumber pendapatan sampingan, para nelayan tidak lagi perlu terlalu
bergantung kepada aktiviti penangkapan ikan di laut semata-mata, sekaligus ini
dapat mengurangkan tekanan serta eksploitasi sumber perikanan secara
berlebihan.
Kupang merupakan siput planton feeders
iaitu (pemakan plankton) sama seperti kerang, remis, siput sedut dan pelbagai
haiwan akuakultur bercengkerang lain.
Penternakan kupang ini memerlukan kawasan
perairan yang tidak mempunyai arus yang deras, tiada laluan kapal besar dan
memerlukan air laut yang bersih dari pencemaran sampah dan tidak tercemar
dengan tumpahan minyak.
Keadaan itu bagi memastikan tidak menganggu
tumbesaran benih kupang yang akhirnya akan menjejaskan saiz kupang yang ingin
dituai.
Penternakan kupang tidak memerlukan
pemerhatian yang khusus dan rapi namun ia memerlukan kos yang tinggi untuk membeli tong
plastik dan tali rawai. Selain itu, kaedah menggunakan pasakan pancang-pancang
kayu atau paip PVC di tepi pantai, yang mana ia diikat bersama tayar motor lama
lalu dibalut penuh dengan jaring / pukat terbuang juga diamalkan penternak. .
Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan
Jabatan Pertanian merupakan agensi yang bertanggung jawab untuk mengawal,
mengurus dan mengeluarkan lesen kepada persatuan nelayan atau pengusaha yang
berminat untuk menternak kupang.
Permintaan yang tinggi terhadap kupang ini
datang dari pengusaha makanan laut. Ini kerana rasa kupang yang enak serta bau
aroma yang membangkitkan selera pengemar makanan laut.
Juadah kupang bakar atau kupang tumis
berlada menjadi pilihan pengemar. Ini adalah kerana setelah kupang dimasak, isi
kupang berasa lebih manis, mempunyai isi lembut dan sesuai dinikmati bersama
nasi panas.
Kupang mengambil masa enam bulan untuk
matang sebelum sesuai dijadikan hidangan atau menghasilkan barangan
seperti keropok kupang dan kupang kering. Penternakan kupang tidak lagi
memerlukan penjagaan terlalu rapi seperti ternakan lain yang perlu diberi makan
mengikut waktu tertentu.
Walaupun tahap matang kupang enam bulan dan
anak benih kupang berusia seawal dua bulan juga boleh diambil untuk dimakan.
Saiz yang lebih kecil itu lebih sesuai untuk ianya dibuat hidangan sup atau
tomyam.
Kupang perlu dibersihkan bagi membuang
selut dan teritip pada kulitnya sebelum dijual.
No comments:
Post a Comment