Air
nira atau air tuak adalah cairan manis diperoleh melalui proses
menyadap dari pokok jenis palma seperti kelapa, kurma, kabung, tal dan nipah. Proses
mendapatkan nira berbeza-beza mengikut jenis pokok.
Contohnya,
nira dari pokok kelapa diperoleh dengan cara memotong mayang muda. Manakala
nira pokok nipah diperoleh dari bahagian tandan yang telah tua.
Air
nira mengandungi antara 10 hingga 15 peratus gula sukrosa dan selebihnya air.
Ia juga mengandungi mineral dan vitamin.
Air
nira boleh terus diminum terus atau segar. Lebih sedap lagi jika disejukkan di
dalam peti sejuk terlebih dahulu atau dicampurkan dengan ais sebelum diminum.
Air
nira adalah jenis beralkohol rendah iaitu antara 4 hingga 5 peratus. Dalam
julat peratusan itu ia dianggap halal untuk diminum oleh orang Islam. Ia tidak
mendatangkan bahaya kepada kesihatan dan minda.
Namun,
peratusan alhohol akan meningkat apabila ia dibiarkan menjadi masam atau
diperam. Ia dinamakan proses fermentasi yang menyebabkan kadar alkohol
meningkat.
Minuman
yang mempunyai peratusan alkohol tinggi boleh merosakkkan minda dan
membahayakan kesihatan.
Orang
Islam diharamkan minum air tuak masam yang tinggi kandungan alkohol.
Gambar: Air tuak dalam botol disejuk menggunakan ketulan ais untuk mengelak menjadi masam.
No comments:
Post a Comment