Banyak
khasiat dan manfaat bendi atau disebut juga kacang bendi jika diamalkan selalu.
Kacang bendi juga dikenali kacang lendir kerana mempunyai lendir apabila
dipotong.
Di
Kelantan ia dikenali kacang mior. Kacang bendi berasal Sri Lanka, kini ditanam
di seluruh dunia terutamanya di kawasan tropika.
Bendi
juga dikenali sebagai okra, gumbo, lady's finger. Nama latinnya ialah Hibiscus
ensculentus.
Bendi mudah ditanam menggunakan biji benih di atas tanah biasa atau di dalam
pasu. Kacang mior dijadikan tanaman hiasan, selain mendapat buah dibuat sayur.
Kacang bendi mempunyai khasiat yang banyak iaitu tenaga, protein, lemak, karbohidrat,
serat, kalsium, fosforus, besi, natrium, beta karotena, vitamin B1, B2, niasin,
dan Vitamin C.
Kacang
lendi mula berbunga dan berbuah kira-kira 8 hingga 12 minggu selepas
disemai. Pokok akan terus berbuah sekurang-kurangnya selama 2 bulan.
Untuk
rasa yang paling enak, petik buah apabila ia mencapai panjang 5 cm atau 2 inci.
Bendi saiz ini lembut dan enak dimakan.
Jika
dibiarkan lebih lama, buahnya berserat dan tidak enak untuk dimakan. Tambahan
pula lendirnya menjadi bertambah ketika dalam proses semakin matang dan
kemudian kembali berkurangan apabila telah matang.
Anda
juga boleh makan bunga bendi sebagai salad atau ulam.
Jangan
biarkan buah bendi matang di pokok kecuali jika anda ingin dapatkan benih. Ini
kerana jika buah matang di pokok, pokok tersebut tidak akan menghasilkan buah
yang banyak.
No comments:
Post a Comment