Roti Turki atau Turkiye cukup terkenal di
negara Turkiye. Ini resipi untuk membuat roti Turki.
Bahan-bahan:
- 8½ cawan tepung gandum (1.1kg)
- 1.7 cawan air suam 400 ml
- 1.7 cawan yogurt 400ml
- 1 sudu kecil garam
- 1 pek yis segera kering 10 g
- 3 sudu besar minyak sayuran
- ½ cawan mentega 60 g
Cara membuatnya:
- Campurkan yogurt dan air bersama-sama.
- Kacau dalam tepung, yis dan garam.
- Apabila mendapati doh telah halus, sapukan dengan minyak dan tutup
dengan bahan lut sinar
- Biarkan doh selama 15 minit di tempat yang kering dan hangat.
- Setelah doh kembang, bahagikan kepada lapan bahagian
- Uli bebola dan biarkan selama 15 minit.
- Gulungkan setiap bebola doh ke dalam bulatan
- Bakar di atas kuali yang telah dipanaskan
- Ketika roti masih hangat, sapukan dengan mentega
- Siap untuk dihidangkan
- 8½ cawan tepung gandum (1.1kg)
- 1.7 cawan air suam 400 ml
- 1.7 cawan yogurt 400ml
- 1 sudu kecil garam
- 1 pek yis segera kering 10 g
- 3 sudu besar minyak sayuran
- ½ cawan mentega 60 g
- Campurkan yogurt dan air bersama-sama.
- Kacau dalam tepung, yis dan garam.
- Apabila mendapati doh telah halus, sapukan dengan minyak dan tutup
dengan bahan lut sinar
- Biarkan doh selama 15 minit di tempat yang kering dan hangat.
- Setelah doh kembang, bahagikan kepada lapan bahagian
- Uli bebola dan biarkan selama 15 minit.
- Gulungkan setiap bebola doh ke dalam bulatan
- Bakar di atas kuali yang telah dipanaskan
- Ketika roti masih hangat, sapukan dengan mentega
- Siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment