Kelapa sinonim dengan pertanian orang
Melayu terutama di kawasan pesisir pantai. Kelapa ditanam untuk mendapatkan buah
tua bagi menghasilkan santan. Santan adalah satu keperluan untuk penyediaan kebanyakan
menu masakan Melayu. Buah muda pula diambil air sebagai minuman melazatkan.
Sebenarnya pokok kelapa dianggap pokok
serba guna. Selain isi dan air kelapa, tempurung, sabut, daun, batang, pelepah
dan mayang kelapa juga peroduk dari pokok kelapa yang boleh dimanfaatkan.
Sebab itu, penanaman pokok kelapa dianggap
satu keperluan di kampung-kampung untuk memenuhi keperluan keluarga.
Namun, penanaman kelapa secara berskala
besar hanya dilakukan di kawasan tertentu. Sebab itu, pengeluaran kelapa tempatan
tidak memenuhi permintaan sehingga terpaksa bergantung kepada kepada import
dari negara jiran.
Kelapa perlu dilihat sebagai satu produk
yang bernilai tinggi. Penanaman kelapa tidak sukar dan tempoh penghasilan buah
berterusan sepanjang tahun sehingga berpuluh-puluh tahun.
Inovasi terkini membuktikan sebiji kelapa
dari sabut hingga isi berguna untuk penghasilan cocopeat, serat, kerisik,
santan, minyak masak dan arang karbon mempunyai nilai pasaran yang tinggi.
Justeru, ia mampu memberi kesan nilai ekonomi yang mampu membantu penduduk
setempat.
No comments:
Post a Comment