Sunday, 31 July 2022

KELAPA POKOK SERBA GUNA

 
Kelapa sinonim dengan pertanian orang Melayu terutama di kawasan pesisir pantai. Kelapa ditanam untuk mendapatkan buah tua bagi menghasilkan santan. Santan adalah satu keperluan untuk penyediaan kebanyakan menu masakan Melayu. Buah muda pula diambil air sebagai minuman melazatkan.  

Sebenarnya pokok kelapa dianggap pokok serba guna. Selain isi dan air kelapa, tempurung, sabut, daun, batang, pelepah dan mayang kelapa juga peroduk dari pokok kelapa yang boleh dimanfaatkan.

Sebab itu, penanaman pokok kelapa dianggap satu keperluan di kampung-kampung untuk memenuhi keperluan keluarga.

Namun, penanaman kelapa secara berskala besar hanya dilakukan di kawasan tertentu. Sebab itu, pengeluaran kelapa tempatan tidak memenuhi permintaan sehingga terpaksa bergantung kepada kepada import dari negara jiran.

Kelapa perlu dilihat sebagai satu produk yang bernilai tinggi. Penanaman kelapa tidak sukar dan tempoh penghasilan buah berterusan sepanjang tahun sehingga berpuluh-puluh tahun.

Inovasi terkini membuktikan sebiji kelapa dari sabut hingga isi berguna untuk penghasilan cocopeat, serat, kerisik, santan, minyak masak dan arang karbon mempunyai nilai pasaran yang tinggi. Justeru, ia mampu memberi kesan nilai ekonomi yang mampu membantu penduduk setempat.



No comments:

Post a Comment