Hell's
chicken atau ayam neraka? Mengapa nama ini dipilih? Apakah maksud yang ingin
disampaikan oleh pemberi nama kepada menu resipi ayam serkup ini? Adakah ingin
memberi peringatan kepada orang ramai tentang nasib sesiapa di akhirat nanti dimasukkan
ke dalam neraka akan terkurung di dalam sangkar api?
Apapun
namanya, yang pasti ayam neraka memang sedap dan aroma menyelerakan. Nama ayam
neraka mungkin sekadar untuk menarik perhatian pembeli.
Ayam
neraka dimasak secara 'kukus'. Ayam yang telah diperap diletakkan di dalam
sangkar dan diserkup atau ditutup dengan tin yang akan memerangkap haba panas
api yang berada di bawah dan sekelilingnya. Cara itu menyebabkan daging ayam
yang terlebih dahulu diperap dengan rempah masak sekata dan lembut.
Cara
memasak ayam neraka adalah inovatif kepada cara tradisional membakar daging
ayam. Kalau cara bakar terus menyebabkan daging hangit atau terbakar di
bahagian tertentu, ia tidak berlaku dengan cara kukus apabila api tidak terkena
terus kepada daging ayam, sebaliknya hanya haba panas.
Ayam
neraka mendapat permintaan tinggi di kalangan peminatnya.
No comments:
Post a Comment