Quinoa sebenarnya
adalah makanan yang berunsur yang sama seperti bayam atau ubi bit. Tetapi
apabila anda masak quinoa di dalam air panas ia akan menjadi tekstur seperti
beras ataupun kuskus. Cara memasak
quinoa adalah sama seperti memasak nasi putih.
Kebaikan
atau kelebihan makan quinoa
-
Membantu mengurangkan kolesterol
Makan satu
cawan bijirin ini (185 gram). Anda akan terkejut untuk mendapati bahawa ia
mengandungi jumlah kolesterol dan jumlah yang sangat kecil garam (13
mg,hanya 1 peratus). Ia juga mampu mengurangkan peluang anda untuk
mendapat serangan jantung atau strok. Bagus kan?
-
Kandungan serat dua kali ganda berbanding bijirin lain
Jika anda makan
makanan yang mengandungi serat yang cukup, anda akan dapat
mengurangkan banyak masalah kesihatan seperti sembelit, kencing manis dan
obesiti. Berbanding dengan bijirin lain seperti gandum dan barli,
quinoa mempunyai dua kali ganda jumlah serat di dalamnya.
-
Ia merupakan sumber riboflavin
Quinoa mempunyai
kandungan vitamin B2 ( riboflavin ) yang tinggi dan juga membantu
mengekalkan tahap tenaga anda. Ia boleh membantu untuk memecahkan
karbohidrat dan lemak. Jika anda mendapat cukup vitamin B2, anda akan lebih
bertenaga dan juga mempunyai kulit yang lebih baik, penglihatan yang lebih
tajam dan saraf kuat.
-
Kandungan magnesium lebih tinggi
Jika anda mengalami kekejangan semasa tidur, itu bermakna anda kekurangan
sumber magnesium dalam badan. Jadi magnesium
akan berkurangan melalui perpeluhan dan memberi kesan kepada saraf dan
otot.
Anda perlu 300mg
hingga 600mg magnesium sehari, jadi quinoa adalah sumber yang baik yang perlu
dimasukkan ke dalam menu harian anda. Beberapa kajian juga mendapati
magnesium penting untuk metabolisme yang optimum dan melancarkan pengaliran
darah dalam badan.
-
Membantu mengurangkan berat badan
Satu hidangan
tipikal quinoa mempunyai kira-kira 170 kalori, lebih baik daripada
hidangan pasta iaitu kira-kira 370 kalori.
-
Memastikan tahap gula darah anda stabil
Dalam usaha untuk
mengelakkan diri daripada terkena penyakit kencing manis, adalah penting bahawa
gula dalam darah anda (indeks glisemik) berada pada paras yang rendah.
Karbohidrat
ringkas (seperti roti, kek dan pasta) akan meningkatkan tahap gula dalam darah
anda dan anda akan mendapat keinginan untuk makanan lebih banyak perkara manis.
Tetapi jika anda makan quinoa, maka kandungan serat melambatkan keseluruhan
proses itu dan bermakna peluang anda untuk mendapatkan kencing
manis dapat dikurangkan.
-
Ia meningkatkan memori
Otak kita memang
sukakan gula dan lemak. Malah, otak kira sendiri pun terdiri daripada 60%
lemak, tetapi kita perlu sentiasa menjaganya dengan makan makanan yang
mengandungi minyak zaitun, ikan dan kacang serta mineral lain untuk
menjaga daripada terkena demensia dan kehilangan memori. Bahan terbaik
untuk meningkat memori adalah flavonoid yang terdapat di dalam quinoa.
Jadi sekarang anda telah tahu apa itu quinoa.
Yang pasti ia bukan peranti eloktronik atau bahan kimia. Sesiapa hendak cuba makan
quinoa, boleh beli di pasar raya.
No comments:
Post a Comment