Sunday, 22 May 2016

WALIMATULURUS DIBERKATI


Mengadakan walimatulurus bukan setakat adat, tetapi juga menjadi tuntutan agama. Nabi Muhammad SAW pernah menyuruh Abdul Rahman bin Auf yang mahu berkahwin agar mengadakan walimatulurus sempena perkahwinannya.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Adakan jamuan bagi perkahwinan itu, walaupun hanya seekor kambing." (Hadis riwayat Muslim).

Majlis walimatulurus diadakan sebagai tanda kesyukuran termeterainya ikatan perkahwinan.  Jamuan makan kepada orang ramai antara cara menzahirkan rasa kesyukuran untuk meraikan hari bahagia itu.    

Walimatulurus yang diadakan hendaklah dijemput jiran tetangga yang terdekat tanpa mengira mereka itu kaya atau miskin, ada pertalian saudara atau tidak.  Jemputan itu selaras dengan tujuan merapatkan hubungan sesama jiran tetangga dan menghebahkan perkahwinan.

Penglibatan semua jiran dalam majlis walimatulurus diumpamakan satu keluarga besar.  Semua orang berhak bersyukur dan bergembira dengan perkahwinan tersebut.  Majlis tersebut juga bertujuan menyatukan seluruh sanak saudara yang tinggal jauh untuk berkumpul bersama.     

Amalan hanya menjemput tetamu setaraf yakni golongan kaya menjemput golongan kaya, akan menyuburkan sikap mementingkan diri dan sombong di dalam masyarakat.  Sesungguhnya walimatulurus yang tidak menjemput golongan miskin adalah majlis tidak diberkati. 

Perkara ini dijelaskan Rasulullah SAW dalam sebuah hadis bermaksud: “Sejelik-jelik makanan ialah makanan dari majlis walimatulurus yang hanya dijemput orang kaya sahaja, orang fakir dan miskin tidak pula dijemput untuk makan bersama.” (Hadis riwayat Bukhari).

Sebenarnya tujuan Islam menggalakkan walimatulurus adalah untuk merapatkan tali persaudaraan dan menghebahkan mengenai perkahwinan yang diadakan.  Penyediaan makanan kepada tetamu pula dianggap satu tanda menzahirkan kegembiraan dan ingin berkongsi dengan tetamu yang dihadir.  

Keberkatan dan kemuliaan majlis akan bertambah apabila tetamu yang dijemput termasuk di kalangan golongan miskin dan fakir yang amat memerlukan makanan.  Golongan ini jarang berpeluang menikmati hidangan yang enak dan lazat.  Inilah juga peluang untuk golongan miskin dan kaya berada dalam majlis yang sama.       


Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Sesungguhnya malaikat tetap mendoakan seseorang selama hidangan makanannya masih terhampar atau tersedia untuk tetamu.” (Hadis riwayat Tarmizi).

No comments:

Post a Comment